Despre IICCMER: Câteva gânduri

În întâmpinarea întrebarilor legate de evoluţiile de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi de Memorie a Exilului Romanesc (IICCMER), pentru moment mă voi limita la câteva precizari de natură organizaţională şi procedurală. Voi reveni în următoarele zile cu o discuţie mai amănunţită privind judecata mea  (asumată din poziţia de preşedinte al noului Consiliu Ştiinţific) despre natura, funcţionarea şi strategia acestei instituţii. Până atunci, aspectele organizaţionale şi procedurale vor fi clarificate. Trebuie să mai spun că am facut noii conduceri ştiintifice a Institutului (domnului Ioan Stanomir, în particular) următoarele recomandări: reorganizarea şi relansarea IICCMER nu poate avea loc în absenţa unei evaluări comprehensive pe trei paliere – 1. organizaţional; 2. financiar-contabil; 3. portofoliu de proiecte.

a. Relativ la palierul organizaţional, am sugerat o reevaluare a statutului de funcţionare, a organigramei şi a întregii structuri de activitate din momentul înfiinţării şi până în prezent.

b. În privinţa aspectelor financiar-contabile, am sugerat ca preluarea gestiunii să aiba loc în paralel cu o analiza riguroasă a exerciţiilor bugetare încheiate sau în desfăşurare, cu recomandarea ca această analiză să aiba loc sub tutela Curţii de Conturi şi a autorităţilor guvernamentale abilitate.

c. Relativ la portofoliul de proiecte asumate de cercetătorii Institutului, am sugerat, ca o precondiţie a relansării strategiei organizaţionale pentru urmatoarea perioadă, următorii paşi: 1. evaluarea portofoliului de proiecte încheiate, sub aspectul resurselor alocate, instituţionale, umane şi financiare, al rezultatelor anticipate şi al celor obţinute; 2. evaluarea proiectelor in desfăşurare, sub aspectul resurselor instituţionale, umane si financiare dedicate lor si a rezultatelor anticipate; 3. evaluarea proiectelor programate pentru viitor de către fosta conducere a Institutului.

În acest context, am recomandat noii conduceri executive continuarea tuturor proiectelor in curs de desfasurare pe anul bugetar in curs (in conditiile mentionate mai sus). De îndată ce noua conducere îşi va prelua mandatul sunt convins ca dialogul public şi dezbaterea intelectuală vor continua, mutându-se într-o direcţie cu adevărat constructivă şi importantă pentru plasarea istoriei comunismului românesc în conversaţia internaţională despre totalitarismele secolului XX.

Vladimir TISMĂNEANU

New York, 28 februarie 2010

One Response to Despre IICCMER: Câteva gânduri

  1. […] 2. 28 februarie. Daca tot discutam despre reactii, pe cea a lui Vladimir Tismaneanu o gasiti aici. Possibly related posts: (automatically generated)The Land of Green Plums 3.Tara apelurilor la […]